zondag 2 december 2012

Tips tegen puistjes

Anhodaunguoiemyeunhat1-15b82_large

Ben jij een meisje die gezegend is met een huid waar nog nooit een puistje langs is gekomen? Wees daar blij mee! Niet veel mensen kunnen daarover meepraten, helaas. Zo ook ik niet, al jaren heb ik er last van. De ene keer wat meer dan de andere keer, maar leuk is het nooit. Daarom heb ik voor iedereen die er last van heeft tips over hoe je puistjes kunt bestrijden, maar ook hoe je ze kunt voorkomen. Lees snel verder!

10 tips om puistjes te voorkomen

1. Laat je huid met rust.
Blijf van je puistjes af en zit ook niet aan de huid eromheen. Als je dit doet, dan verspreid je bacteriën, waardoor je meer puistjes krijgt. Ook loop je hierdoor risico op littekens.

2. Droog je huid niet uit.

Door overmatige talgproductie en een vette huid ontstaan er puistjes. Als reactie hierop ga je je huid automatisch veel wassen en ga je agressieve, drogende producten zoals Clearasil gebruik. Doe dit niet! Even zal het werken, maar de puistjes zullen terugkomen, soms nog erger dan voordat je het product gebruikte. Doordat je je huid zo uit laat drogen, zal je huid hierop gaan reageren door meer talg te produceren. Je kunt beter een milde reiniger gebruiken.

3. Hydrateer je huid

Een gewone dagcrème bevat vaak ingrediënten die je porieën verstoppen. Kies voor een crème zoals Sebo Specific of een product zoals zuivere jojoba-olie.

4. Zorg regelmatig voor schone kleding en beddengoed
Als je slaapt komen er allerlei afvalstoffen en bacteriën in je bed terecht. Vervang daarom vaak je beddengoed en was het op 60 graden. Draag je vaak hoeden, petten of mutsen? Was of vervang die dan ook regelmatig.

5. Let op je eten
Als je merkt dat je van bepaalde producten die je eet vaker puistjes krijgt, laat dit dan zoveel mogelijk staan. Eet veel vers fruit, verse groenten en volkoren graanproducten. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt en het helpt daarnaast ook dat je afvalstoffen goed afgevoerd worden. Veel mensen merken ook dat gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren en lijnzaadolie wonderen doen. Natuurlijk moet je niet vergeten om veel water te drinken!

6. Kijk uit met make-up

Gewone make-up verstopt je poriën vaak. Daarom kun je het beste voor bijvoorbeeld minerale foundation kiezen. Dit bevat namelijk zink oxide, dat je huid tegen UV-straling beschermt en goed is tegen bacteriën. Minerale make-up verstopt je poriën niet.

197050_399988436737796_329387006_n_large

7. Shampoo en conditioner kunnen je poriën verstoppen

Niet alleen make-up werkt hieraan mee, ook shampoo en conditioner verstoppen je poriën. Reinig daarom je gezicht pas na het wassen van je haar.

8. Ga sporten

Door te sporten verbeter je je doorbloeding en help je je lichaam om afvalstoffen af te scheiden. Door te sporten zweet je de onzuiverheden uit je poriën. Wel even daarna een douche nemen!

9. Vermijd stress

Heb jij ook altijd opeens een grote puist op je neus net voordat je een spannende date hebt? Dat kan komen doordat je stress ervaart. Door stress verergeren puistjes vaak. Zorg er ook voor dat je stimulerende middelen zoals koffie, thee en chocola vermijd rond een stressvolle tijd.

10. Ontdek de kracht van planten

Om je inwendig te zuiveren kun je zuiverende kruidenthee drinken, zoals brandnetelthee of rooibos. Bij uitwendige zuivering kun je bijvoorbeeld teatree- of lavendelolie gebruiken.


Wat moet je doen als je al een puistje hebt?

1. Behandel het puistje met waterstofperoxide. Gebruik niet de variant die je gebruikt als je je haren wilt bleken, maar gebruik de variant van 3%, dat vaak voor het ontsmetten van wondjes wordt gebruikt. Druppel wat waterstofperoxide op een watje, breng het op de huid aan en laat het 15 minuten intrekken. Doe dit voordat je gaat slapen.


2. Als je dit gedaan hebt, kun je tandpasta aanbrengen op de puistjes. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden en het droogt de puist ook uit, waardoor het veel sneller zal verdwijnen.


Gebruik deze anti-puistjes behandeling alleen op de puistjes zelf en niet te vaak, anders droogt de huid te erg uit, waardoor je alleen maar meer talg gaat produceren.

Liefs, Cynthia

2 opmerkingen: