zaterdag 21 juli 2012

Cosmetica-ingrediënten die je maar beter kunt vermijden

Dat er in cosmeticaproducten slechte ingrediënten kunnen zitten weet je waarschijnlijk wel. Maar welke ingrediënten moet je dan eigenlijk vermijden? Als je op een shampoofles kijkt staan er een groot aantal ingrediënten, waarvan je van de meesten niet eens weet wat het betekent. Hier vindt je een lijst met een aantal stoffen die je maar beter niet kunt gebruiken, en waarom!

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Dit is waarschijnlijk het meest gevaarlijke ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is erg krachtig, schuimt goed en is daarbij ook nog eens heel goedkoop. Omdat het zo goedkoop is, wordt het in 90% van de schuimende cosmeticaproducten gebruikt, waaronder in douchegel, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim. Deze stof wordt óok gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto's te wassen. SLS is een zeer agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast. In combinatie met producten met de stoffen DEA, TEA of MEA zorgt het ervoor dat het lichaam grote hoeveelheden nitraten opneemt. Via de bloedbaan dringt SLS binnen in ogen en organen. Bij baby's en kleine kinderen kan het de ontwikkeling van de ogen belemmeren omdat het de eiwitten van de cellen aantast. Verder kan het een ernstig uitgedroogde huid, huidirritatie, allergie en haaruitval veroorzaken.
Parabenen (ethyl-, methyl-, propyl en buthylparabenen)
Dit zijn conserveermiddelen. Ze doden bacteriën en schimmels en maken zo dat producten langer houdbaar zijn. Echter is het zo dat ze door de huid in het lichaam worden opgenomen en actief blijven. Ze werden bij autopsies teruggevonden in tumoren. Ook staan parabenen bekend als xeno-oestrogenen; stoffen met een oestrogeen-achtige werking die onze hormoonbalans beïnvloeden en zodoende onvruchtbaarheid, kanker aan het reproductieve systeem, lage spermatelling en vervrouwelijking van mannen kunnen veroorzaken.
Imidazolidinyl Urea en Diazolidinyl Urea
Na parabenen zijn dit de meest gebruikte conserveermiddelen. Het kan van dierlijke afkomst zijn (bijvoorbeeld uit urine). Bij temperaturen boven de 10 graden komt formaldehyde vrij dat de slijmvliezen irriteert en bekend staat als  kankerverwekkend. Verder kan het het immuunsysteem aantasten en allergieën, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in de borst, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken.
Minerale Oliën (petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum)
Ook wel vaseline en paraffine. Het is afkomstig uit de petrochemische industrie en wordt veel gebruikt in lip- en babyproducten. Deze stof kan fotosensitiviteit (overgevoeligheid voor licht) veroorzaken en brengt het vochtregulerend vermogen van de huid in de war omdat het haar afsluit. Er komt geen zuurstof meer bij de huid en de huid kan ook haar afvalstoffen niet meer afvoeren. Het gebruik van petrolatum leidt uiteindelijk dan ook tot een ongezonde en uitgedroogde huid. 
Propylene Glycol
Propylene Glycol wordt in cosmetica gebruikt om vocht vast te houden, bijvoorbeeld in make-up, shampoo, deodorant, styling mousse, zeep, huidcrème, badschuim, aftershave en babydoekjes. Het heeft echter een zeer uitdrogend en ontvettend effect op de huid en kan irriterend kan zijn voor huid, ogen en longen. Inslikken van de stof kan het centraal zenuwstelsel beïnvloeden en daarmee leiden tot depressie, stuiptrekkingen en coma, het kan invloed hebben op de hersenen, het metabolisme, bloed en ademhaling, het cardiovasculair systeem, het endocrien systeem en het kan leverafwijkingen en nierschade veroorzaken. Wanneer het via huidcontact in het lichaam wordt opgenomen kunnen de effecten hiervan hetzelfde zijn als bij inslikken.
Triethanolamine (TEA)
Deze stof wordt gebruikt in make-up producten zoals eyeliner, mascara, oogschaduw, blusher en foundation, maar ook in parfums, haarverzorgingsproducten, haarverf en scheerproducten. Het wordt toegepast als emulgator, maar ook om de pH waarde van producten aan te passen. Het is giftig en kan irritatie aan ogen, huid en longen en allergieën veroorzaken.
Dit zijn een aantal ingrediënten die onschuldig lijken, maar eigenlijk grote effecten voor je lichaam kunnen hebben. Het hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn dat je bepaalde effecten ervan krijgt, maar je kunt het toch maar beter vermijden. 
Liefs, Cynthia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten